Изработка на антидекубитални матраци

Home / Изработка на антидекубитални матраци

Антидекубитални матраци

Антидекубиталните матраци са   създадени по специална технология , която позволява правилно разпределение на контактния натиск на тялото спрямо матрака по равномерен начин. Функцията на антидекубиталния матрак,  действа на няколко нива: намаляване на контактния допир между тялото и матрака, подпомагане за разпределянето на топлина при изпотяване , както и поддържане на правилната поза на гръбначния стълб. Антидекубиталните матраци са създадени според  медицински препоръки , които могат да предотвратят появата на кожни рани при залежаване, като по този начин подобряват здравето и чувството за благополучие на пациента. Специално съзададените въздушни канали ,осигуряват необходимата циркулация на въздуха при използване на матрака.

Размери и състав...

Антидекубиталните матраци , могат да бъдат изработени в стандартните единични размери: 82/190см., 82/200см., 90/190см. и 90/200см. Стандартната дебелина на ядрото е 12см. , като тя може да бъде увеличена според изискването на клиента. При облицовката на матрака , се използват няколко вида матрачни дамаски. Антидекубиталните матраци имат първично покритие от бял памучен плат, което осигурява обдишване на ядрото. Основното покритие може да бъде изработено от тефлонизиран плат , който се характеризира с около 90% непромокаемост, като в същото време не позволява запарване на тялото. Втори вариант е основното покритие да бъде изработено от текстил със сребърни нишки, който значително намялява риска от появяването на акрии и други микроорганизни.

Основнaта цел на атидекубиталните дющеци  е да разпределя телесното тегло на пациента на цялата площ на матрака, колкото е възможно по-ефективно. Това предотвратява упражняването на прекомерно напрежение върху телесните тъкани, което е основната причина за развитието кожни инфекции или рани. Правилната изработка е особено важна в зоните на тялото, където има костни изпъкналости близо до кожата. Едностранното сгъваемо покритие от качествена пяна и специалното й профилиране спомагат, за да създаде антидекубиталния ефект. Оптимално мекият матрак позволява потъването на тялото в пяната, като по този начин се намалява натиска върху зоните на тялото, които са изложени на риск, и копира естествената форма на гърба. Пасивните антидекубитални матраци не предотвратяват напълно развитието на рани при залежаване на пациенти. Въпреки това, антидекубиталните дющеци значително удължават интервалите на повторно позициониране на пациента и освен това ограничават мацерацията на кожата и осигуряват комфорт на пациентите, при които е необходимо леглото да се ползва за дълги часове.  Горната част на антидекубиталните матраци е направена от едностранно оребрена част, а долната страна е гладка което осигурява по-стабилна опора на тялото. Целият матрак, включително и покритието са пропускливи за въздуха, което спомага за намаляване на запарването на повърхността на кожата, един от ключовите фактори за предотвратяване на развитието декубитални рани.
 Нивото на водоустойчивост достига до 90% при тефлонизирания плат, като по този начин спира течностите да се просмукват в ядрото на матрака. В същото време покритието е дишащо и осигурява оптимизиран климат вътре в самия антидекубитален дюшек. Възможността за завъртане на матрака удължава живота и функционалността му. Препоръчваният интервал за подмяна на антидекубиталния дюшек е приблизително 3 години, в зависимост от натоварването и функционалните изисквания през целия му живот.

Калъф "Хасе"

Първичен калъф от бяло памучно хасе. Служи, като първична защита на антидекубиталното ядро.

Калъф "Тефлон"

Основен водонепромукаем калъф с вложени тефлонови нишки, осигурява до 90% непромукаемост

Калъф "Silver"

Основен антиакарен и антибактериален калъф с вложени сребърни нишки

Може да разгледате още

[ed-logo id=’1490′]

error: Информацията е обект на авторско право!